Main menu

Despre ochi si lumina albastra!

Stiati ca…
Lumina albastra este produsa nu numai de Soare, dar si de cateva dintre gadgeturile prezentului, cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane si alte dispozitive inovative. Dispozitivele utilizeaza aceasta lumina albastra intrucat este mai puternica si confera o vizibilitate mai mare a afisajului, chiar si in conditii de lumina solara. Aceasta lumina albastra poate produce daune semnificative asupra ochilor. Lumina albastra este apropiata de cea UV in spectrul de lumina. Copiii sunt mai vulnerabili pentru ca ochii lor nu filtreaza razele UV cu aceeasi eficienta ca ochii adultilor, astfel ca retina este afectata in mod direct.

Efectele luminii albastre asupra ochilor…
Expunerea directa si constanta la aceasta lumina albastra poate afecta retina. Astfel, oamenii se vor putea confrunta cu diferite afectiuni cum ar fi degenerarea maculara si poate conduce la pierderea capacitatii de a vedea clar obiectele din campul vizual. Aceasta lumina albastra poate influenta si somnul de noapte, avand o influenta negativa asupra melatoninei, hormonul care regleaza somnul. Dintre culorile redate de monitor, albastrul este cel mai puternic si mai obositor afectand in mod grav macula, in care acuitatea vizuala este maxima. Ochiul nu are protectie contra luminii albastre emise de monitor.

Remedii si tratamente…
Pozitionarea corecta fata de dispozitive si de calculator este esentiala. Nu se recomanda utilizarea acestor dispozitive cu lumina stinsa, iar lumina naturala trebuie sa vina din lateral pentru a nu deranja. Oftalmologii recomanda clipirea des a ochilor pentru umezirea acestora, precum si pauzele de 10 min dupa fiecare ora petrecuta in fata calculatorului. Consultarea unui medic specialist trebuie sa se realizeze o data la 6 luni pentru cei care se confrunta cu disconfortul ocular. Pentru protejarea ochilor de aceasta lumina albastra poti lua in considerare si utilizarea unor lentile speciale, care diminueaza efectul pe care il au acestea asupra ochilor.

Pentru mai multe detalii vizitati Optocentru MED – Oftalmologie si Optica Medicala Targu Jiu.

Sursa:www.ochisanatosi.ro

2 Comments

 1. Cautand pe netul romanesc iata ca am gasit pe saitul dumeavoastra.
  Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
  articolelor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

 2. 1. lumina albastra are o frecventa, lumina UV are alta frecventa, mai mare.
  2. afisajele produc lumina alba din rosu, verde si albastru (procedeu aditiv), pentru a obtine culoarea alba, adica exact ca orice alta compunere aditiva de culoare.
  3. procentajul de sensibilitate a retinei la culoarea albastra este de 11 – 12 %.
  Terminati cu prostiile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandam

Categorii