Main menu

Afla cand urmeaza sa iti expire Asigurarea RCA!

Daca ai un automobil si vrei sa verifici valabilitatea asigurarii auto RCA sau vrei sa iti cumperi alta, la un pret mai bun, o poti face foarte simplu, de pe internet, pe telefon sau tableta. Ai la dispozitie mai multe aplicatii dedicate, unele direct pe internet, altele ce le poti descarca si instala pe telefon sau tableta.

Introduceti mai jos data de expirare a politei RCA si veti primi o notificare pe email cu cel putin 3 zile inainte:

* camp obligatoriu
/ /  ( dd / mm / yyyy )

Autoritatea de Supraveghere Financiară pune la dispoziţie o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României – CEDAM –  prin intermediul careia poate fi verificata valabilitatea politelor RCA care au fost incheiate pe teritoriul tarii. Pentru a primi rezultatul corect, este necesar ca soferul sa introduca fie numarul de inmatriculare, fie seria caroseriei. Rezultatul va fi furnizat pentru data la care este realizata cautarea. In cazul in care masina a fost implicata intr-un accident, cautarea trebuie facuta pentru data la care s-a produs acesta.

Accesul la istoricul daunelor proprii reprezinta un atu pentru asiguratii fara accidente la activ care decid sa isi vanda autoturismele, dar si pentru cumparatorii de masini second-hand. Practic, orice cumparator poate cere proprietarului sa ii prezinte istoricul real al daunelor masinii aflata la vanzare pe baza unei simple interogari a unei baze de date online.
Baza de date CEDAM arhiveaza informatiile despre politele auto obligatorii emise incepand din anul 2006, perioada in care au fost incheiate circa 40 de milioane de contracte. Daunele sunt contabilizate incepand din 2008, anual fiind introduse in baza de date circa 300.000 de dosare de dauna.

Informatiile despre istoricul daunelor afisate dupa interogarea de catre asigurati a bazei CEDAM cuprind numai data la care a fost declansata polita ca urmare a producerii unui accident de circulatie, numele asiguratorului si data la care a fost efectuata plata. Nu sunt afisate insa si detalii despre valoarea platilor efectuate, ceea ce ar putea da o imagine a pagubelor suferite de autovehiculele implicate in accident.

Veste buna pentru cei care doresc sa cumpere masini la mana a doua, deoarece oricine va putea afla daca o masina care are incheiata o polita de tip RCA a avut sau nu vreun accident.

Conform Codului Rutie aflat in vigoare, toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului.

In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, proprietarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandam

Categorii