Main menu

Unde Poti Plati o Amenda de Circulatie

Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalităţi sau dobânzi de întârziere.

TERMEN DE PLATĂ

Conducătorii auto, cu excepţia persoanelor juridice, pot achita în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din valoarea amenzii.

De asemenea, amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului amendat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.

UNDE SE POT ACHITA AMENZILE

Conform legii, amenzile de circulatie se pot plati:

 • la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – CEC SA;
 • la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
 • la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
 • online, pe ghiseul.ro. In trecut accesul pe site se facea doar pe baza unui nume de utilizator si parola ce trebuiau obtinute de la administratiile locale care erau inscrise in acest program. Acum, se poate face cont online pe baza CNP-ului si a unui card bancar valid. De retinut ca pe site se precizeaza clar ca „in cazul in care institutia aleasa de dumneavoastra nu se afla in localitatea unde aveti domiciliul, aveti obligatia de a duce dovada de plata la institutia din localitatea unde aveti domiciliu.”
 • unele primarii au propriile site-uri de plata online a taxelor, unele dintre ele mai simple decat ghiseul.ro . De pilda, cele de la Cluj, Craiova sau Oradea, care permit si plata amenzilor de circulatie.
 • anul trecut, Libra Internet Bank a lansat, in parteneriat cu aplicatia Auto.ro, un serviciu de plata a amenzii prin card bancar, direct din telefon. In clipa de fata, insa, acesta e disponibil doar in Capitala si in orasele resedinta de judet. In viitor, ar putea fi extins la nivelul intregii tari, anunta site-ul.

Update: Site-ul Amenda-online.ro ce permitea plata amenzilor pe Internet a fost suspendat platforma nefiind acreditata si nici autorizata din punct de vedere legal. Mai multe detalii pe Digi24.

După efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie). Nu trimiteti chitanta de plata in original ci pastrati-o in caz ca dovada platii nu se inregistreaza in sistemul informatic al autoritatilor locale si va trebui sa aveti originalul chitantei.

 

Sursa: romaniatv.net

24 Comments

 1. Am luat amenda în Târgoviște, problema este ca lucrez în Tg Mureș…cum procedez pt a o plăti cât mai repede în termen de 48 ore și unde o pot plăti mai exact.
  Mulțumesc anticipat!

  1. Banuiesc ca te-ai prins intre timp ca raspunsul e clar stipulat in articolul de mai sus. Drumuri bune!

 2. Milițieni de rahat! Faceti-Va naibii odată un sistem informatic sa nu mai umblam cu epistole ca pe vremea lui Eminescu.

 3. Amenda pentru lipsa RCA se poate plati jumatate in 48 de ore, specific ca organul de politie a precizat ca se poate plati numai integral.

  1. Salut Ionut.Si eu am primit o amenda de 1000 ron iar la plata in 48 ore agentul a scris tot 1000.Ce sa fac?

 4. Dacă am plătit amenda online și nu am trimis copie poliției și mi-a venit și acasă amenda ulterior, pot folosi chitanța primita online ca dovadă? După cele 15 zile

 5. Bună! Sunt șofer pe camion și acum o luna și ceva firma la care lucrez a avut un control de la isctr. Agenți care au controlat au găsit o neregulă la o pauza din data de 17 07 2017.În fine am luat o amenda în valoare de 4000 Ron dar în 48 de ore la jumătate.Din cei 2000 Ron care a trebuit sa îi achit 600 Ron i am virat în contul isctr și restul de 1400 la trezoreria primăriei de domiciliu.Acum problema este alta: cei de la primarie refuza sa îmi dea chitanta pt ca figurez cu o restanta de 600 Ron. Ce e de făcut în aceasta situație?Sunt obligați cei din primărie sa îmi dea chitanta pe cei 1400 Ron care îl am virat în contul lor?Sau trebuie sa aștept ca isctr ul sa le trimită lor un act ca sa a plătit suma de 600 Ron în contul lor.aștept răspuns. Va mulțumesc

 6. De curând am luat-o și eu, mă grăbeam undeva și m-a prins radarul cu mai mult de 40 față de limita maximă. A reieșit puncte penalizare (primele în aproape 20 de ani) și bineânțeles puncte amendă (cu indulgență 9).Nu am nimic de obiectat, atâta de grăbit am fost că nu am plătit pe loc agentului constatator acea *jumătate* în 48 de ore. Această variantă fiind cea mai bună, dacă nu sunt alte neânțelegeri. Mi-am rezolvat problemele,… hai să plătesc amenda.Prima încercare la CEC (- nu se poate dom’le ,în orașe în care există trezorerie amenzile se achită acolo ; explicația funcționarei). La trezorerie la fel Nu, din neexplicate motive, trimis la taxe și impozite la primărie.Se cam duceau cele 48 de ore, hai cu speranțe mari la primărie. -Se poate dar nu merge acuma aplicația pentru ….. După cîteva încercări (aproape 3 ore a doua zi), am ieșit bucuros că am scăpat de dangana. Concluziile le trageți dumneavoastră. Sper să fi fost utilă istorioara mea.

 7. Este de-a dreptul aberant ca in anul 2017 sa alergam pe la tot felul de ghisee pentru a achita o amenda sau sa trimitem copii dupa chitante ca sa facem dovada platii. Dupa ce ca ne facem datoria de a plati amenda tot noi trebuie sa ii instiintam de treaba asta. Banii care le intra in cont nu apar ca prin minune si nici nu ii doneaza careva. Orice plata se face in numele unei persoane, pe baza de CNP etc deci nu este nici un mister la mijloc. Chestia e ca daca nu trimiti copie dupa chitanta se ingrijesc sa includa contravaloarea amenzii in impozit deci sa instiinteze autoritatile locale, dar sa verifice daca ai platit nu se poate ca nu exista sistem informatic care sa conecteze toate institutiile statului. S-au cheltuit atatea milioane de euro pentru sisteme online nefunctionale care inca storc alte milioane cu lucrari de intretinere inutile. Dar sa impartasesc si o experienta personala. Recent am gasit „atasat” parbrizului o instiintare cum ca am stationat intr-un loc ce nu permite acest lucru. Discutabil pentru ca tot timpul sunt parcate masini pe acea strada (numarul meu de inmatriculare fiind din alt judet) si nu am mai vazut astfel de instiintari pe parbrizele lor. Acea hartie spunea cum ca trebuie sa ma prezint la sectia de politie de care apartine agentul constatator altfel riscam nu stiu ce amenda etc. Ok, ma deplasez la sediu pentru a efectua plata doar ca sa aflu ca mi-am irosit din timpul meu sa le ofer datele de identitate urmand sa intocmeasca procesul verbal agentul cu pricina candva in urmatoarele 2-3 saptamani, fiind foarte ocupat de felul lui. Dupa acele 2-3 saptamani procesul verbal este trimis la adresa de domiciliu ca sa faci plata. Chestia e ca nu sunt tot timpul acasa si nu are cine sa pazeasca cutia postala. Intrebarea unui agent de la sectie suna cam asa : „nu aveti un vecin care sa verifice cutia postala cand va vine instiintarea?”. Pe bune?? Tu vorbesti serios?? Nu ti-a spart capul ideea?? Adica vin sa achit amenda doar ca sa aflu ca nu o pot achita pe loc si nici nu exista alta cale gen Mail pe care sa primesc in format electronic procesul verbal. Deci cam asa stau treburile in Romania, tara in care birocratia este de un „comic” si absurd cum rar iti este dat sa mai intalnesti prin alte state. Atata timp cat niste incompetenti ocupa posturi doar ca sa isi ridice salariile obsecen de mari fara sa faca nimic, tot noi ne vom impiedica de situatii absurde si generatoare de frustrari.

  1. Madaline, o sa fac o comparatie exagerata tocmai pentru a scoate in evidenta faptul ca mi se pare absurd sa te plangi de incompetenta statului atata timp cat tu esti cel care a incalcat legea cu buna stiinta, deci, esti la fel ca un condamnat in inchisoare care plange ca cele trei mese pe care le primeste nu sunt servite la masa, si mai mult, fasolea a fost prea fierbinte pentru gusturile lui, uitand ca el a gresit fata de societate si nu noi fata de el.

   1. Fratica tu esti nefericitul posesor al unui creier d politist, cel putin, daca nu cumva un bugetar cu convingeri socialiste. As vrea ca macar pt tine, cel care nu ai gresit fata de societate niciodata, statul sa se dovedeasca competent. Noi, fraierii care luam amenzi d la organe competente, vrem sa ne platim amenda, dar poate speram prea mult la o infrastructura informationala pe masura. Daca tot a crescut atat punctul de amenda nu pot fi facute niste eforturi pt a aduce „la zi” si infrastructura pt plata??

 8. salut,
  in legatura cu inteligenta actiune de a trimite o copie in termen de 15 zile catre agentul care m-a „incaltat”, am descoperit acum ca bineinteles baza de date a ditl nu poate comunica cu baza de date a politiei in niciun sens, si desi am achitat amenda ma trezesc acum cu ea la plata impozitului. am dovada platii ni acel termen de 48 ore. Se mai poate face ceva sa anulez ceea ce au trimis ei catre ditl? Mutumesc

  1. Trimiteți dovada achitarii amenzii și prostiei lor la MAI și rugați sa trimită la administrația financiara o adresa prin care sa solicite anularea acelei obligații pe motiv ca ea a fost achitata. Aceeași dovada trimiteti-o și adm.financiare locale prin e-mail.

 9. Dacă vreau sa plătesc la Cec, trebuie sa plătesc în localitatea unde sunt domiciliat sau pot sa plătesc și în alt județ?

 10. Buna!

  Mie dupa 4 luni mi-a aparut amenda in contul ghiseul.ro. Acasa inca nu am primit o notificare legata de amenda. Mai intra in vigoare cele 48 de ore? Agentul ce mi-a dat amenda spunea ca vor fi si cele 48 de ore de la data semnarii confirmarii de primire, dar inca nu o am. Oare cum sa procedez?

  Multumesc

 11. Un comentariu pe cinste. Mai exista romani care mai gândesc și nu s-au transformat în marionete. Felicitări pentru material și pentru evidențierea unei mici părți din lipsurile societății românești. Dacă am fi mai multi, poate s-ar schimba ceva în aceasta tara frumoara, care însă este locuita de oameni care nu o iubesc!

 12. Buna ziua,
  Cum se poate de achitat o amenda de circulatie ne fiind cetatean al romaniei si ne fiind in tara ?
  Va multumesc

 13. Ieri am fost cu familia la munte. Am depasit o masina pe drum drept si liber, dar din pacate acolo era trecere de pietoni. La cateva masini in spatele meu era o masina de politie in mers care m-a ajuns din urma apoi si m-a oprit si mi-a luat permisul si mi-a dat amenda. Trecerea de pietoni era pe un drum national, singura pe o distanta de cel putin 10 km.
  De acum inainte jur ca nu mai fac nici o favoare la nimeni, nu mai primesc pacienti peste program, nu mai primesc urgente, nu mai cedez prioritatea, nu mai sar imediat din calea ambulantelor si a masinilor de politie sau a pompierilor, nu mai ajut pe nimeni cu nimic, chiar daca crapa de durere in fata mea.
  Pentru ca nu am permis eu nu mai pot sa stau peste program sa ajut pacientii pentru ca eu lucrez in alta localitate unde transportul public e limitat.
  Daca citeste vreun politist ce am scris sa stie ca actiunile lor au consecinte.

 14. Buna ziua am fost oprit de politia rutiera si am primit o amenda de centura pe timpul pandemiei.
  Poblema este alta nu am primit procesul verbal cu amenda am fost la primaria din cluj-napoca si e-am zis despre problema. Am primit un raspuns foarte nasol. Numai dupa 3 luni poate verifica in baza de date despre amenda si cat pot achita. Amenda este de 150ron pentru centura daca mai astept inca 3 luni amenda este dubla procesul verbal nu il am fizic dar banuiesc ca este inregistrat.
  Cum pot rezolva problema?

  Cu stima si respect pentru cei de la PRIMARIA CLUJ-NAPOCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandam

Categorii