Main menu

Cand Trebuie sa Facem Schimbul de Ulei?

Practic, nu existǎ o data prestabilitǎ deoarece aceastǎ operaṭiune depinde de mai mulṭi factori, cum ar fi:

  • condiţiile de utilizare ale autoturismului
  • performanţele tehnice ale lubrifiantului
  • caracteristicile motorului

Pentru a nu injumǎtǎṭi durata de viaṭǎ a uleiului de motor, este bine sǎ evitǎm folosirea autoturismului pe distanṭe mai scurte de 1 km, deoarece motorul nu se va încălzi suficient, şi astfel va consuma combustibil în plus. La mersul pe distanţe scurte se acumulează apă în circuitul de ungere, determinând reducerea proprietăţilor de lubrifiere ale uleiului. La motoarele diesel, uleiul se îngroaşă datorită acumulării de funingine. Prin urmare, completarea cu ulei proaspăt poate fi insuficientă.

Ingrijirea motorului iarna

Motorul nu se tureaza excesiv pe timp de ger! Pentru a proteja şi a mări durata de viaţa a motorului şi transmisiei maşinii este recomandat ca schimbările de viteză pe timp geros să se facă la o turaţie de până la 2.000 rpm pentru diesele şi 3.200 rpm pentru maşinile pe benzină. Accelerările trebuie să fie şi ele cât mai line şi progresive cu putinţă. Anumite vehicule necesită folosirea unui ulei special de iarnă în sezonul rece. De aceea, verificaţi cu atenţie cartea tehnică a maşinii. La motoarele pe benzină, pornirile frecvente la rece duc la diluarea uleiului cu combustibilul nears.

Diferenţa dintre un ulei bun si altul de provenienţӑ incertǎ este făcută de posibilitatea curgerii la temperaturi scăzute si de a rămâne vâscos la temperaturi ridicate. Este important de ştiut că atunci când uleiul este folosit la temperaturi variabile, aşa cum se intâmplă în fiecare motor, este necesar ca variaţia vâscozităţii să fie cât mai mică. Prin folosirea unui ulei cu vâscozitate scăzută, se reduc frecările din motor şi implicit, consumul de combustibil. Uleiurile multigrad sintetice reduc frecările din interiorul motorului, ceea ce se traduce printr-o economie de carburant de până la 7%, în special in anotimpul rece. Adăugarea de aditivi nu este recomandată. Uleiurile de calitate sunt deja aditivate, astfel că adăugarea suplimentară de aditivi nu este necesară.
Cel mai ridicat grad de protecṭie îl oferӑ un ulei full-sintetic.

Cea mai importantă operaţiune este înlocuirea uleiului uzat cu un lubrifiant nou pentru eliminarea impurităţilor datorate funcţionării motorului. Este important de ştiut că se impune schimbarea uleiului chiar şi în sitiuaţia când autoturismul a staţionat o perioadă mai îndelungată şi astfel nu s-a atins rulajul anual.

Filtrul de ulei

Înlocuirea filtrului de ulei este de asemenea foarte importantǎ ṣi se face in acelaṣi timp cu schimbul de ulei. În filtru se depune mizerie, conducând la creşterea presiunii uleiului şi, implicit, la distrugerea garniturilor şi simeringurilor.
Filtrul de ulei permite o bună funcţionare a motorului, reţinând uleiul atunci când motorul este oprit.
Filtrul de ulei reţine particulele rezultate în urma uzurii normale a componentelor în mişcare. Acesta are o capacitate de obturare suficientă, asigurând filtrarea uleiului pentru numărul de kilometri parcurşi prevăzut de constructor.
Pe lângǎ filtrul de ulei se recomandǎ schimbarea filtrelor de combustibil, de aer ṣi de polen.

Specialiṣtii recomandǎ:

  1. dupǎ inlocuirea uleiului sǎ nu forṭǎm motorul, plecând imediat sau turând autovehiculul.
  2. dupǎ operaṭiunea de schimbare a uleiului trebuie sǎ asteptǎm câteva minute pâna la pornirea motorului.
  3. menṭinerea motorului la relanti pentru 2-5 minute astfel încât sǎ se greseze. Dacǎ înainte de introducerea uleiului nou, motorul a fost spǎlat, perioada de relanti este bine sǎ dureze 30 de minute.
  4. dupǎ 1-2 zile de la realizarea schimbului, este bine sǎ verificӑm nivelul uleiului cu ajutorul jojei de ulei, stearsӑ in prealabil cu o cârpǎ curatӑ. Nivelul uleiului trebuie sǎ fie intre zona de Min si Max de pe jojǎ.
  5. schimbul uleiului de motor sǎ se execute doar in service-uri autorizate, de cӑtre personal calificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandam

Categorii