Main menu

Când expiră termenul de valabilitate pentru produsele cosmetice?

Cosmeticele expirate constituie un adevărat focar de infecţii oculare şi eczeme neplăcute pentru utilizatoarele care nu renunţă la ele ori pentru a face economie, ori din dragostea pentru acea culoare de ruj în ediţie limitată. Atenţia pe care o acordăm la termenele de valabilitate ale produselor cosmetice ne va feri de eventuale neplăceri pe termen lung.

Potrivit unui sondaj efectuat în Marea Britanie, doar un sfert din femei ţin cont de valabilitatea produselor cosmetice pentru îngrijirea corpului şi în special, pentru machiaj. Celelalte aleg să îşi rişte sănătatea folosind cosmetice expirate chiar şi de mai bine de un an.

Riscurile nerespectării termenelor de valabilitate în cazul cosmeticelor este cel puţin la fel de periculos pentru sănătate (şi frumuseţe), precum consumarea unor alimente alterate. Folosind cosmetice expirate, rişti să dezvolţi infecţii cutanate şi subcutanate, eczeme grave sau leziuni, datorate proliferarii bacteriilor.

Deşi aceste rânduri nu se referă la produsele cosmetice achiziţionate gata expirate din magazine, voi continua să atrag atenţia şi asupra acestui inconvenient, adeseori asociat procurării produselor cosmetice din afară locaţiilor de specialitate.

Nu arareori auzim de fel de fel de cazuri în care produsele cosmetice ale brandurilor renumite achiziţionate la un preţ redus din diverse surse îndoielnice, se dovedesc a fi falsuri nereuşite, ale căror ingrediente uneori expirate şi în combinaţii nereglementare cauzează utilizatoarelor infecţii greu de tratat.

Pentru a evita aceste adevărate poveşti de groază, trebuie să iei în considerare câteva reguli simple.

În primul rând, cumpără produse cosmetice de la magazinele de specialitate şi numai după ce verificaţi logo-ul brandului, codul de bare, etichetele de pe ambalaj (care îţi vor enumera ingredientele folosite în cosmetice). Tot pe ambalaj vei găsi informaţii privitoare la valabilitatea produsului, plasat conform standardelor Uniunii Europene în simbolul de mai jos sau privitoare la  politica companiilor producatoare de cosmetice vizavi de testarea pe animale.

Simbolul îţi va arăta pentru cât timp de la deschiderea produselor cosmetice, acestea se încadrează în termenul de valabilitate standard. Iar pentru că sunt foarte puţine produse pe piaţă care au termen de valabilitate specificat pe ambalaj, e aproape imposibil să ştim dacă produsele mai sunt sau nu în termen de „valabilitate de raft”, poţi intra pe acest site pentru a verifica când a fost realizat batch-ul din care face parte produsul pe care îl ai de mult timp, ori pe care urmează să îl achiziţionezi.

În cazul în care folderul cu memorie este suprasolicitat de prea multe produse cosmetice sau pur şi simplu parcurgand acest material te-ai decis să faci curăţenie în portfard, citeşte în continuare şi află ce arunci şi ce păstrezi în sezonul care vine.

Citeste continuarea pe www.one.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandam

Categorii