Main menu

Unde Poti Plati o Amenda de Circulatie

Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalităţi sau dobânzi de întârziere.

TERMEN DE PLATĂ

Conducătorii auto, cu excepţia persoanelor juridice, pot achita în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din valoarea amenzii.

De asemenea, amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului amendat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.

UNDE SE POT ACHITA AMENZILE

Conform legii, amenzile de circulatie se pot plati:

 • la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – CEC SA;
 • la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
 • la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
 • online, pe ghiseul.ro. In trecut accesul pe site se facea doar pe baza unui nume de utilizator si parola ce trebuiau obtinute de la administratiile locale care erau inscrise in acest program. Acum, se poate face cont online pe baza CNP-ului si a unui card bancar valid. De retinut ca pe site se precizeaza clar ca „in cazul in care institutia aleasa de dumneavoastra nu se afla in localitatea unde aveti domiciliul, aveti obligatia de a duce dovada de plata la institutia din localitatea unde aveti domiciliu.”
 • unele primarii au propriile site-uri de plata online a taxelor, unele dintre ele mai simple decat ghiseul.ro . De pilda, cele de la Cluj, Craiova sau Oradea, care permit si plata amenzilor de circulatie.
 • anul trecut, Libra Internet Bank a lansat, in parteneriat cu aplicatia Auto.ro, un serviciu de plata a amenzii prin card bancar, direct din telefon. In clipa de fata, insa, acesta e disponibil doar in Capitala si in orasele resedinta de judet. In viitor, ar putea fi extins la nivelul intregii tari, anunta site-ul.

Update: Site-ul Amenda-online.ro ce permitea plata amenzilor pe Internet a fost suspendat platforma nefiind acreditata si nici autorizata din punct de vedere legal. Mai multe detalii pe Digi24.

După efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie). Nu trimiteti chitanta de plata in original ci pastrati-o in caz ca dovada platii nu se inregistreaza in sistemul informatic al autoritatilor locale si va trebui sa aveti originalul chitantei.

 

Sursa: romaniatv.net

11 Comments

 1. Am luat amenda în Târgoviște, problema este ca lucrez în Tg Mureș…cum procedez pt a o plăti cât mai repede în termen de 48 ore și unde o pot plăti mai exact.
  Mulțumesc anticipat!

  1. Banuiesc ca te-ai prins intre timp ca raspunsul e clar stipulat in articolul de mai sus. Drumuri bune!

 2. Milițieni de rahat! Faceti-Va naibii odată un sistem informatic sa nu mai umblam cu epistole ca pe vremea lui Eminescu.

 3. Amenda pentru lipsa RCA se poate plati jumatate in 48 de ore, specific ca organul de politie a precizat ca se poate plati numai integral.

  1. Salut Ionut.Si eu am primit o amenda de 1000 ron iar la plata in 48 ore agentul a scris tot 1000.Ce sa fac?

 4. Dacă am plătit amenda online și nu am trimis copie poliției și mi-a venit și acasă amenda ulterior, pot folosi chitanța primita online ca dovadă? După cele 15 zile

 5. Bună! Sunt șofer pe camion și acum o luna și ceva firma la care lucrez a avut un control de la isctr. Agenți care au controlat au găsit o neregulă la o pauza din data de 17 07 2017.În fine am luat o amenda în valoare de 4000 Ron dar în 48 de ore la jumătate.Din cei 2000 Ron care a trebuit sa îi achit 600 Ron i am virat în contul isctr și restul de 1400 la trezoreria primăriei de domiciliu.Acum problema este alta: cei de la primarie refuza sa îmi dea chitanta pt ca figurez cu o restanta de 600 Ron. Ce e de făcut în aceasta situație?Sunt obligați cei din primărie sa îmi dea chitanta pe cei 1400 Ron care îl am virat în contul lor?Sau trebuie sa aștept ca isctr ul sa le trimită lor un act ca sa a plătit suma de 600 Ron în contul lor.aștept răspuns. Va mulțumesc

 6. De curând am luat-o și eu, mă grăbeam undeva și m-a prins radarul cu mai mult de 40 față de limita maximă. A reieșit puncte penalizare (primele în aproape 20 de ani) și bineânțeles puncte amendă (cu indulgență 9).Nu am nimic de obiectat, atâta de grăbit am fost că nu am plătit pe loc agentului constatator acea *jumătate* în 48 de ore. Această variantă fiind cea mai bună, dacă nu sunt alte neânțelegeri. Mi-am rezolvat problemele,… hai să plătesc amenda.Prima încercare la CEC (- nu se poate dom’le ,în orașe în care există trezorerie amenzile se achită acolo ; explicația funcționarei). La trezorerie la fel Nu, din neexplicate motive, trimis la taxe și impozite la primărie.Se cam duceau cele 48 de ore, hai cu speranțe mari la primărie. -Se poate dar nu merge acuma aplicația pentru ….. După cîteva încercări (aproape 3 ore a doua zi), am ieșit bucuros că am scăpat de dangana. Concluziile le trageți dumneavoastră. Sper să fi fost utilă istorioara mea.

 7. Este de-a dreptul aberant ca in anul 2017 sa alergam pe la tot felul de ghisee pentru a achita o amenda sau sa trimitem copii dupa chitante ca sa facem dovada platii. Dupa ce ca ne facem datoria de a plati amenda tot noi trebuie sa ii instiintam de treaba asta. Banii care le intra in cont nu apar ca prin minune si nici nu ii doneaza careva. Orice plata se face in numele unei persoane, pe baza de CNP etc deci nu este nici un mister la mijloc. Chestia e ca daca nu trimiti copie dupa chitanta se ingrijesc sa includa contravaloarea amenzii in impozit deci sa instiinteze autoritatile locale, dar sa verifice daca ai platit nu se poate ca nu exista sistem informatic care sa conecteze toate institutiile statului. S-au cheltuit atatea milioane de euro pentru sisteme online nefunctionale care inca storc alte milioane cu lucrari de intretinere inutile. Dar sa impartasesc si o experienta personala. Recent am gasit „atasat” parbrizului o instiintare cum ca am stationat intr-un loc ce nu permite acest lucru. Discutabil pentru ca tot timpul sunt parcate masini pe acea strada (numarul meu de inmatriculare fiind din alt judet) si nu am mai vazut astfel de instiintari pe parbrizele lor. Acea hartie spunea cum ca trebuie sa ma prezint la sectia de politie de care apartine agentul constatator altfel riscam nu stiu ce amenda etc. Ok, ma deplasez la sediu pentru a efectua plata doar ca sa aflu ca mi-am irosit din timpul meu sa le ofer datele de identitate urmand sa intocmeasca procesul verbal agentul cu pricina candva in urmatoarele 2-3 saptamani, fiind foarte ocupat de felul lui. Dupa acele 2-3 saptamani procesul verbal este trimis la adresa de domiciliu ca sa faci plata. Chestia e ca nu sunt tot timpul acasa si nu are cine sa pazeasca cutia postala. Intrebarea unui agent de la sectie suna cam asa : „nu aveti un vecin care sa verifice cutia postala cand va vine instiintarea?”. Pe bune?? Tu vorbesti serios?? Nu ti-a spart capul ideea?? Adica vin sa achit amenda doar ca sa aflu ca nu o pot achita pe loc si nici nu exista alta cale gen Mail pe care sa primesc in format electronic procesul verbal. Deci cam asa stau treburile in Romania, tara in care birocratia este de un „comic” si absurd cum rar iti este dat sa mai intalnesti prin alte state. Atata timp cat niste incompetenti ocupa posturi doar ca sa isi ridice salariile obsecen de mari fara sa faca nimic, tot noi ne vom impiedica de situatii absurde si generatoare de frustrari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandam

Categorii