Main menu

Unde Poti Plati o Amenda de Circulatie

Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalităţi sau dobânzi de întârziere.

TERMEN DE PLATĂ

Conducătorii auto, cu excepţia persoanelor juridice, pot achita în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din valoarea amenzii.

De asemenea, amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului amendat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.

UNDE SE POT ACHITA AMENZILE

Conform legii, amenzile de circulatie se pot plati:

 • la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – CEC SA;
 • la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
 • la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
 • online, pe ghiseul.ro. In trecut accesul pe site se facea doar pe baza unui nume de utilizator si parola ce trebuiau obtinute de la administratiile locale care erau inscrise in acest program. Acum, se poate face cont online pe baza CNP-ului si a unui card bancar valid. De retinut ca pe site se precizeaza clar ca „in cazul in care institutia aleasa de dumneavoastra nu se afla in localitatea unde aveti domiciliul, aveti obligatia de a duce dovada de plata la institutia din localitatea unde aveti domiciliu.”
 • unele primarii au propriile site-uri de plata online a taxelor, unele dintre ele mai simple decat ghiseul.ro . De pilda, cele de la Cluj, Craiova sau Oradea, care permit si plata amenzilor de circulatie.
 • anul trecut, Libra Internet Bank a lansat, in parteneriat cu aplicatia Auto.ro, un serviciu de plata a amenzii prin card bancar, direct din telefon. In clipa de fata, insa, acesta e disponibil doar in Capitala si in orasele resedinta de judet. In viitor, ar putea fi extins la nivelul intregii tari, anunta site-ul.

Update: Site-ul Amenda-online.ro ce permitea plata amenzilor pe Internet a fost suspendat platforma nefiind acreditata si nici autorizata din punct de vedere legal. Mai multe detalii pe Digi24.

După efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie). Nu trimiteti chitanta de plata in original ci pastrati-o in caz ca dovada platii nu se inregistreaza in sistemul informatic al autoritatilor locale si va trebui sa aveti originalul chitantei.

 

Sursa: romaniatv.net

7 Comments

 1. Am luat amenda în Târgoviște, problema este ca lucrez în Tg Mureș…cum procedez pt a o plăti cât mai repede în termen de 48 ore și unde o pot plăti mai exact.
  Mulțumesc anticipat!

  1. Banuiesc ca te-ai prins intre timp ca raspunsul e clar stipulat in articolul de mai sus. Drumuri bune!

 2. Milițieni de rahat! Faceti-Va naibii odată un sistem informatic sa nu mai umblam cu epistole ca pe vremea lui Eminescu.

 3. Amenda pentru lipsa RCA se poate plati jumatate in 48 de ore, specific ca organul de politie a precizat ca se poate plati numai integral.

 4. Dacă am plătit amenda online și nu am trimis copie poliției și mi-a venit și acasă amenda ulterior, pot folosi chitanța primita online ca dovadă? După cele 15 zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandam

Categorii